ایران با توجه به شرایط پیرامونی خود مصمم است با استفاده از انواع فناوریها به انسداد و کنترل مرزهای خود بپردازد.
آخرین وضعیت انسداد مرزهای ایران به روایت آمار و ارقام
تسنیم , 28 آبان 1403 ساعت 10:24
ایران با توجه به شرایط پیرامونی خود مصمم است با استفاده از انواع فناوریها به انسداد و کنترل مرزهای خود بپردازد.
«جناب آقای رئیسی به سرعت با این موضوع موافقت و دستور دادند تا ۳ میلیارد یورو ظرف ۵ سال در اختیار ستاد کل نیروهای مسلح قرار داده شود و نیروهای مسلح به سرعت فرآیند انسداد مرز را آغاز کنند.»
این گفته سید مجید میراحمدی معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور دولت سیزدهم است.
به گفته وی، «رئیس ستاد کل نیروهای مسلح همه ظرفیتهای مهندسی نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه، فراجا و قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) را به کار گرفتهاند و یک تقسیم کار انجام شده که این نهادها اقدامات خوبی را برای انسداد مرز آغاز کردند.»
اهمیت انسداد مرزها برای ایران
ایران با دارابودن ۱.۶۴۸.۱۹۵ کیلومتر مربع مساحت یکی از کشورهای پهناور غرب آسیا به شمار میرود که با ۱۵ کشور مختلف دارای مرز مشترک زمینی و دریایی است.
وضعیت منطقه غرب آسیا به ویژه با وجود تهاجمهای آمریکا به همسایگان ما یعنی عراق و افغانستان وضعیت را به گونه ای ناامن کرده تا از رشد و پیشرفت کشورهای غرب آسیا به ویژه ایران که بزرگترین دشمن این کشور نیز هست جلوگیری کند.
آمریکا با همکاری رژیم صهیونیستی با تشکیل گروهکهای تروریستی مانند داعش، جیشالظلم و کومله سعی در ایجاد ناامنی بیشتر برای توقف پیشرفت در این منطقه دارد.
یکی از این گروهکها که آسیبهای بسیاری را از جنوب شرق به ایران وارد کرده گروهک جیشالظلم است که علاوه بر مردم عادی تعداد بسیاری از حافظان امنیت را نیز به شهادت رسانده است.
البته مسئله مهاجران و حضور اتباع غیر قانونی در ایران نیز از دیگر عواملی است که دست کشورهای استعماری مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی را در اقدامات تروریستی داخل ایران از جمله حوادث تروریستی کرمان و شاهچراغ آشکار کرده است.
توجه به زیرساختهای کشور در حوزههای اقتصادی و اجتماعی کشور نیز در این باره دارد. همانگونه که وزیر کشور نیز چندی پیش در شیراز گفت که ایران بیش از این امکان پذیرایی ندارد و تا حدی که صاحبخانه امکانش را داشته باشد از مهمان پذیرایی میکند.
انسداد مرزی قاتل رویاهای قاچاقچیان اسلحه و مواد مخدر
میراحمدی معاون سابق امنیتی ـ انتظامی وزیر کشور دولت سیزدهم در این باره گفته بود که؛ یک اولویتبندی برای انسداد مرزها انجام شده و مسیرهایی که از طریق آنها قاچاق انسان و قاچاق سلاح انجام میگیرند در اولویت بوده و در حال پیگیری است که بخشی از این اولویت نیز، مرز افغانستان است.
مبارزه با اشرار یکی دیگر از جنبههای حیاتی امنیت مرزها است. اشرار معمولاً از نقاط کور مرزی بهرهبرداری کرده و به فعالیتهای غیرقانونی دست میزنند.
برای مقابله با این تهدیدات، جمهوری اسلامی ایران چندین استراتژی همچون افزایش تعداد نیروهای مرزی و ارتقاء تسلیحات و تجهیزات آنها، تبادل اطلاعات و همکاریهای امنیتی با کشورهای همسایه، استفاده از فناوریهای مدرن مانند پهپادها و سیستمهای نظارتی پیشرفته و توسعه اشتغال مناطق مرزی را اتخاذ کرده است.
مجموعه این عوامل و رخدادها موجب شده تا مسئولان به فکر انسداد مرزهای ایران برای برقراری امنیت شوند و قرار است امنیت مرزهای ایران با راهبرد مهم انسداد مرزها ارتقا پیدا کند تا مردم مناطق مرزی با امنیت بیشتری نسبت به قبل زندگی و فعالیت کنند.
نیروی زمینی ارتش و سپاه پای کار امنیت مرزها
نیروی زمینی ارتش یکی از بخشهایی است که ظرفیتهای مهندسی خود را پای کار تامین امنیت مرزهای کشورمان تا ماموریت انسداد مرز با کشور افغانستان را انجام دهد.
امیر حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش شهریورماه امسال در این باره گفته بود که ۱۰۰ درصد طرح انسداد مرزهای شرقی مبتنی بر هوش مصنوعی است.
به گفته وی، برای ایجاد انسداد در مرزهای شرقی فقط احداث یک دیوار کفایت نمیکند و از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی استفاده میکنیم.
فرمانده نیروی زمینی ارتش تاکید کرد که واحدهای مهندسی رزمی نیروی زمینی ارتش مامور به انجام این کار هستند و پیشبینی میشود قبل از زمان تعیینشده کار انسداد مرزهای شرقی به پایان برسد.
امیر نوذر نعمتی جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش در نخستین روزهای مهرماه امسال گفته بود که بیش از ۱۰ کیلومتر دیوار در مرز(مرز ایران و افغانستان) کار گذاشته شده است؛ همچنین ۵۰ کیلومتر از مرز آماده دیوارگذاری است و در این راستا نزدیک به ۲۰ کارگاه در طول مرز اقدامات زیرساختی و امور نصب دیوار را پیش میبرند.
جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش در بازدید اخیر خود از مرزهای خراسان رضوی در منطقه تایباد عنوان کرد که در حال حاضر چهار گروه مهندسی نیروی زمینی ارتش، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء، ۸ شرکت تولید قطعات و ۲۰ کارگاه در شرایط سخت آب و هوایی مشغول به فعالیت در پروژه احداث دیوار مرزی هستند.
سرلشکر موسوی فرمانده کل ارتش نیز 27 شهریورماه امسال از پروژه انسداد مرز در حوزه استحفاظی هنگ مرزی تایباد بازدید کرده بود.
در این پروژه علاوه از موانع فیزیکی از جمله دیوار بتنی و سیم خاردار، از هوش مصنوعی نیز استفاده شده است.
سردار ناصر نانکلی معاون مهندسی رزمی نیروی زمینی سپاه پاسداران در جریان بازدید سردار اوصانلو معاون هماهنگکننده این نیرو در اواخر مهرماه امسال از مرزهای جنوب شرق گفت: برادران عزیزمان در گروه ۴۰ مهندسی رزمی نیروی زمینی سپاه و سایر گروههای مهندسی رزمی با عشق و علاقه به ولایت در حال فعالیت هستند.
وی افزود: هنگامی که این جمله از سوی فرمانده نیروی زمینی سپاه مطرح شد که رهبر انقلاب در خصوص انسداد مرز جنوب شرق نگرانی دارند و در این باره توصیه کردهاند که کار سرعت بگیرد.
معاون مهندسی رزمی نیروی زمینی سپاه ادامه داد: در این راستا، همه گروههای مهندسی به ویژه گروه ۴۰ مهندسی رزمی صاحب الزمان همه تلاش خود را به کار گرفتند تا بتوانند فرمان رهبر معظم انقلاب را به نحو احسن اجرا کنند.
سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران جمعه 9 شهریور امسال از روند انسداد مرزی در جنوب شرق کشور بازدید کرده بود.
مرزها چگونه رصد خواهند شد
تاکید مسئولان کشورمان بر انسداد مرزی یک موضوع منحصر به کشورمان نیست و بسیاری از کشورها نیز با احداث سازههای امنیتی بهدنبال افزایش امنیت مرزهای خود هستند.
موضوع انسداد مرزها یکی از سیاستهای مهم کشورهای مهاجرپذیر است به طوری که حتی به یکی از موضوعات مهم انتخاباتی هم تبدیل میشود. در ایالات متحده آمریکا نیز موضوع دیوارکشی در مرز مکزیک بارها مورد تاکید قرار گرفته در ترکیه نیز شاهد استفاده از فناوریهای مختلف برای انسداد مرزها هستیم.
سردار احمدعلی گودرزی فرمانده مرزبانی فرماندهی انتظامی کشور شهریورماه امسال با اشاره به اقدامات مختلف برای تامین امنیت مرزها گفت: قسمتی از کار ازجمله بخشی از دیوار و جاده مرزی به عهده ارتش و سپاه گذاشته شده است.
به گفته وی، اقدامات تکمیلی مثل نصب حسگرها، انواع دوربینهای الکترونیکی، اپتیکی، ریزپرندهها، احداث برجکها، پاسگاهها و گروهانهای مرزی به عهده مرزبانی است؛ تا حدودی اعتباراتش در حال انجام و قراردادها منعقد شده و وضعیت مناسبی است.
دریادار امیر رستگاری مدیرعامل صنایع الکترونیک وزارت دفاع نیز، سال گذشته در گفتوگو با فارس از توانمندی صنعت دفاعی برای تجهیز پاسگاههای مرزی به دوربینهای اپتیکی در فاصله بیش از ۱۰ کیلومتر در روز و شب خبر داده بود.
به گفته وی، این توانمندی وجود دارد و متناسب با درخواست فرماندهی مرزبانی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران پاسگاهها در حال تجهیز به این امکانات هستند. البته بسیاری از پاسگاههای ما به این دوربینها تجهیز شدهاند و گفت که ویژگی این دوربینها قابلیت استفاده در همه شرایط جوی اعم از باران، برف، مه و یا شرایط آب و هوایی است.
معاون وزیر دفاع همچنین دستیابی به فناوری طراحی و ساخت تجهیزات اپتیکی با قدرت تشخیص نفر و وسایل نقلیه تا فاصله بیش از ۲۰ کیلومتر را اعلام کرد.
ابتکار ایران برای برگزاری نشست منطقهای امنیت مرزی
اسکندر مومنی وزیر کشور دوم آبان ماه امسال در جمع خبرنگاران مستقر در حیاط دولت درباره تامین امنیت مرزها گفت: یکی از اولویتهای ما دیپلماسی همسایگی است. مرز دوطرفه است و هم ما و هم طرف مقابل باید مراقبت داشته باشیم که ورود غیرمجاز از قبیل قاچاق اسلحه و قاچاق انسان انجام نشود.
وی افزود: همسایگان نیز ملزم به مراقبت از مرزهای خود و کنترل نسبت به آن هستند.
وزیر کشور اظهار کرد: بناست یک نشست منطقهای با همسایگانمان یعنی وزرای کشور همسایه درباره افزایش امنیت مرزها داشته باشیم چرا که یک کشور به تنهایی نمیتواند از مرزها مراقبت کند و حتماً باید به صورت دوجانبه این اقدام انجام شود.
لزوم افزایش سرعت انسداد مرزی با همه توان
هر چند که ظرفیتهای متفاوتی برای انسداد مرزی پای کار آمده اما به نظر می رسد روند این کار از سرعت مناسبی برخوردار نیست و باید تسریع شود. موضوعی که توجه بیشتر دستگاههای مرتبط با این موضوع را نیاز دارد و این دستگاهها باید همه امکانات لازم را پای کار بیاورند.
کد مطلب: 114